Strøm

Det moderne menneske er et forbundet menneske, og den nemmeste måde at blive en del af noget større er igennem igennem internettet. Det kræver strøm.

Strøm skal tænkes ind helt fra starten af og er ikke bare den dyreste installation men også den der kræver mest arbejde. Til gengæld kan du med den rigtige installation slippe for nogensinde at betale for strøm.

De bedste løsninger udnytter både bilens generator og solenergi.

Køre man meget hvor solen ikke giver nok energi (f. eks. de mørkeste måneder i norden) kan man evt. supplere med en sammenpakkelig vindmølle eller en meget stor batteribank.

Jeg selv klare mig fint med solceller og generator hele året rundt. December og januar kan jeg dog godt finde på lige at få en topup hos en ven hvis jeg ikke køre så langt. Generatoren oplader jo mere jo længere du køre.

Jeg har 2*280w solceller, en 1500w ren sinuskurve inverter, 30A MPPT, 24v 100wh Lithium (LiFePO4) og 2*12v 65wh AGA startstop batterier.

Solceller

Inverter

Inverteren laver DC til AC, altså batteristrøm til 220v.

Her er det vigtigt at du vælger én inverter med ren (pure) sinuskurve, da du ellers risikerer at ødelægge dit udstyr.

Og så anbefaler jeg at man går meget over det forbrug man regner med at have, da de fleste invertere larmer helt vildt når de nærmer sig deres makskapacitet.

MPPT

Batteri

At vælge batteri er bestemt ikke nemt og man skal overveje sit forbrug nøje. Har man f.eks. elvarme? Alm. Køleskab? Stationær computer? Køre man lange ture, eller mest korte? (Lange ture oplader batteriet, hvor korte ture faktisk kan aflade mere end det oplader), hvor god generator har man? Har man lang tid uden mulighed for at oplade? F.eks. på ture hvor solen ikke er fremme, eller man holder meget i skygge. Er god belysning vigtig? Gulvvarme? Elektrisk vandføring? Varmt vand?

Køleskab

I de fleste hjem er køleskabet en af de helt store strømslugere og sådan er det virkelig også i en van, hvor man virkelig skal tænke over sit strømforbrug.

Jeg selv har valgt et Dometic CFX3 35, der er perfekt størrelse til mig alene. Der kan – for sammenlignings skyld – være ca. 4 kasser dåseøl i og den bruger ca. 7% af mit forbrugsbatteri om dagen (hvis jeg ikke oplader samtidig)

Det bruger ca. 20w og til sammenligner bruger et normalt køleskab nemt 200w